Bag om Historisk Atlas

Nyhedsbrev, december 2021

Vi er for længst kommet ind i den mørke tid, hvor vi typisk glæder os over indendørs sysler. Men ude i landskaberne blunder historien ikke. Blandt de gyldenbrune blade og under nattens rimfrost er fortiden klar til at blive udforsket – naturligvis gerne med hjælp fra HistoriskAtlas.dk. 

Vores mange bidragsydere udvider hele tiden antallet af fortællinger, og i redaktionsudvalget knokler vi med at tilføje nøgleord og perioder på fortællingerne, så disse funktioner virkeligt kommer til deres ret. Der er langt igen, men vi har nu nået det meste af Sjælland med omliggende øer. Det er et spændende arbejde, hvor vi kommer rundt i alle de mange historier, som I bidrager med.

Det her bliver i øvrigt det sidste nyhedsbrev fra min hånd, idet jeg har besluttet at trække mig fra posten som formand for redaktionsudvalget. Jeg har været meget glad for arbejdet, og jeg ser frem til fortsat at følge HistoriskAtlas.dk som både bruger og menig bidragsyder.

Thorbjørn Thaarup, formand for redaktionsudvalget 

Nyt API giver bedre brugeroplevelse

Har du nogensinde oplevet, at HistoriskAtlas.dk var lang tid om at svare? Eller at der opstod et “problem med at kommunikere med serveren”. Så har du set konsekvensen af, at vores gamle API ikke længere fungerede som det skulle og til tider var overbelastet. Nu har vi taget konsekvensen og fået udviklet en nyt API, hvor vi bla. har haft fokus på at gøre det nemmere at rette fejl.

Men hvad er et API? Det er i bund og grund den del af et website, som står for at hente og gemme indholdet til den bagvedliggende database. Når du f.eks. åbner en fortælling på HistoriskAtlas.dk, skal der bl.a. hentes tekster, billeder, emneord, mv., der alle er hører til opbygningen af visningen af en fortælling. Vi kan allerede nu se, at antallet af fejl er faldende, men som med alt nyt IT, kan der være børnesygdomme. Vi hører derfor stadig gerne fra jer på it@historiskatlas.dk, hvis i oplever problemer på HistoriskAtlas.dk.

Billeder på HistoriskAtlas.dk

Der er mange gode billeder på HistoriskAtlas.dk, men der er stadig fortællinger hist og her, der mangler en billedside. Hvis I falder over disse, må I meget gerne gøre os opmærksom på det, så vi kan forsøge at skaffe et billede, som vi må bruge. Det er selvfølgelig allerbedst, hvis I har et billede, historisk eller nutidigt, som I kan lægge op på fortællingen. Bemærk i den forbindelse, at vi har oplevet fejl ved visningen af bl.a. tiff-filer og png-filer, men at de problemer skulle være fikset nu.

HistoriskAtlas.dk på Facebook

Husk, at man kan følge HistoriskAtlas.dk på Facebook. Her deler vi nyheder om sitet og gode fortællinger fra hele landet. Mere end 3.000 borgere følger siden, men der er altid plads til en til. Se mere på: https://www.facebook.com/historiskatlas.

Tak til Berit

Efter mange år som medlem af redaktionsudvalget har Berit Christensen besluttet at trække sig og overlade pladsen til nye kræfter. Vi sender en dybfølt tak til Berit og glæder os til at følge hende i hendes fortsatte arbejde som museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark.

Måske er redaktionsudvalget noget for dig?

Da HistoriskAtlas.dk’s redaktionsudvalg både mister et medlem og en formand med udgangen af 2021, har du nu chancen for at blive en del af arbejdet med Danmarks skønneste portal for historie i landskabet. Alt det kræver er historisk interesse og en smule sprogøre. Indgående kendskab til HistoriskAtlas.dk er ikke et krav – det er fint at se sitet med friske øjne.

Hvis du skulle være interesseret, så kan du melde din interesse til bestyrelsesformand Lene Wul på lewp@kolding.dk.

Fortællingernes top 10

Her er de ti mest læste fortællinger i andet kvartal 2020 (tallet i parentes angiver antal besøg i perioden):

2021:

 1. Motorvejen E45 (2.622)
 2. Dorthealyst (1.600)
 3. C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809 (1.364)
 4. Valdemarsegen (1.357)
 5. Faxe Bryggeri (1.352)
 6. M/F Skageraks forlis (1.301)
 7. Sandholmlejren, Sandholmgårdsvej 40 3460 Birkerød (1.233)
 8. Fæstningsanlæg i Houvig (1.066)
 9. Pil Tusindtunge af Thomas Dambo (1.021)
 10. Svenskekløften i Hesede Skov (985)

All time:

 1. Motorvejen E45 (10.866)
 2. Kongeåen som grænse (9.129)
 3. C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809 (5.825)
 4. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (5.373)
 5. M/F Skageraks forlis (5.246)
 6. Valdemarsegen (4.547)
 7. Faxe Bryggeri (4.479)
 8. Tønder Kaserne (4.130)
 9. Kystsanatoriet i Faxe Ladeplads (4.122)
 10. Marie Grubbe, Borrehuset ved Grønsund (4.104)

Comments are closed.