Bag om Historisk Atlas

Nyhedsbrev, maj 2021

Foråret er over os, og sommeren er lige om hjørnet. Men meget er endnu let vaklende. Det danske samfund genåbner langsomt, men usikkerheden omkring indendørsaktiviteter lurer stadig. For museer, arkiver, biblioteker, spillesteder, restauranter og mange andre er det en svær tid. Men kulturen og historien er langt fra kun indendørs, og udendørs kan vi finde fodfæste. Tusinder af fortællinger i HistoriskAtlas.dk vidner om, at historien er omkring os hele tiden. Parat til at blive set, følt og talt om.

Vi ønsker jer en skøn sommer, og vi håber, at I vil bruge HistoriskAtlas.dk som en partner i formidlingen af vores kulturhistorie i byerne og på vandreturene rundt i landskaberne. Tiden er til det.

Thorbjørn Thaarup, formand for redaktionsudvalget 

Generalforsamling i HistoriskAtlas.dk

Onsdag den 7. april 2021 blev der afholdt generalforsamling i Foreningen Historisk Atlas via Microsoft Teams. Vi vil gerne takke de fremmødte. I disse tider må man sørge for sin egen kaffe og kage hjemme i stuen eller på kontoret, men en digital generalforsamling er bedre end ingenting.

Efter generalforsamlingen har bestyrelsen følgende sammensætning:

 • Lene Wul – Formand (Stadsarkivar, Kolding Stadsarkiv)
 • Pernille Schou – Næstformand (Arkivar, Vejle Stadsarkiv)
 • Johan Møhlenfeldt Jensen – Kasserer (Museumschef, Museum Vestfyn)
 • Jacob Riddersholm Wang (Koordinator for digitale initiativer, Nationalmuseet)
 • Claus Jacobsen (Bibliotekar ved Hovedbiblioteket og lokalbiblioteket i Gråsten)
 • Dyveke S. Larsen (Museumsinspektør, Odense Bys Museer)
 • Jesper Thomassen (Stadsarkivar, Aalborg Stadsarkiv)

Suppleanter:

 • John V Jensen (Museumsinspektør, Museet for Varde by og Omegn)
 • Michael Johansen (Arkivleder, Hjørring Kommunearkiv)

Redaktionsudvalg:

 • Thorbjørn Thaarup (Museumsinspektør ved M/S Museet for Søfart)
 • Berit Christensen (Museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark)
 • Henriette Bornemann Baudtler (Arkivar ved Kolding Stadsarkiv)
 • Karl Posselt (Tønder Kommunes Biblioteker)

Goddag og farvel

I redaktionsudvalget skal vi desværre fremadrettet undvære Birgitte Normands (Odense Centralbibliotek) gode selskab. Birgitte har i en årrække arbejdet engageret og stabilt med de mange opgaver i redaktionsudvalget, hvor hun især har bidraget med sin store viden om den fynske lokalhistorie og de biblioteksfaglige udfordringer. Vi skylder hende en stor tak for indsatsen, og ønsker Birgitte alt det bedste fremover.

Ligeså har vi også måtte tage afsked med bestyrelsesmedlem Klaus Tolstrup Petersen fra Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som efter eget ønske ikke genopstillede til bestyrelsen. Også en stor tak til Klaus for hans bidrag til foreningen, og ikke mindst for at sikre en spydspids i den sydligste del af Slesvig. Vi ønsker ham held og lykke med hans videre forskning.

Samtidig byder vi velkommen til vores nye bestyrelsesmedlem Jesper Thomassen, der er Stadsarkivar på Aalborg Stadsarkiv. Vi glæder os til samarbejdet.

Ny mulighed for Androidbrugere

Vi har en glædelig nyhed for brugere med telefoner med Android som styresystem.

Historiskatlas.dk fungerer normalt som en Web-app. Det betyder, at den åbnes som en hjemmeside med en almindelig webbrowser som Google Chrome, Internet Explorer eller Safari. 

Nu har du imidlertid som Androidbruger mulighed for at downloade HistoriskAtlas.dk til din telefons skrivebord via Androids app-butik Google Play. Det er ikke en app som sådan, men du får nem adgang til historiskatlas.dk og en glidende brugeroplevelse. Prøv den gerne. Vi er spændte på, om I synes om det.

Løsningen er endnu ikke tilgængelig for iOS/iPhone brugere.

Emner og perioder

Når man opretter en fortælling i HistoriskAtlas.dk, har man mulighed for at tilføje både emner og perioder. Den mulighed ser vi meget gerne, at man benytter sig af. På den måde udvider man søgemulighederne betragteligt for folk med specielle tidsmæssige eller tematiske interesser. 

Som nævnt i tidligere nyhedsbrev gennemgår redaktionsudvalget i øjeblikket en lang række fortællinger og tilføjer emner og perioder. Foreløbigt kan det især ses på Sydsjælland/Lolland-Falster og i Nordsjælland/Københavnsområdet. Men jo flere fortællinger, der fødes med både emner og perioder, jo nemmere bliver det for os – og jo bedre bliver det for vores de mange brugere af HistoriskAtlas.dk. Og der er jo ingen, der er bedre til at bedømme de passende emner og perioder, end jer, der står bag fortællingerne.

Frihedskamp over hele landet

Vi har nævnt det før, men det er værd at gøre lidt reklame for igen. Nu kan man på HistoriskAtlas.dk finde information om mere end 1000 sabotageaktioner, nedkastninger og andre begivenheder fra frihedskampen under Anden Verdenskrig. Man kan nemt finde frem til alle fortællingerne gennem temaet på sidens hovedmenu.

Vi er glade for at kunne ære de modige folk bag aktionerne, og samtidig stille det store materiale til rådighed for vores brugere. Projektet er udført i samarbejde med Nationalmuseet og Frihedsmuseet.

Tekniske forbedringer

Vi arbejder på højtryk for at opdatere HistoriskAtlas.dk, så både bidragsydere og andre brugere gerne snart skulle opleve færre tilfælde af langsom kommunikation med serveren og manglende indlæsning af kort.

Fortællingernes top 10

Her er de ti mest læste fortællinger i andet kvartal 2020 (tallet i parentes angiver antal besøg i perioden):

Første kvartal 2021:

 1. Gravhøje (1.097)
 2. Motorvejen E45 (731)
 3. Svenskekløften i Hesede Skov (517)
 4. Maren Poppes Gyde (456)
 5. Fæstningsanlæg i Houvig (396)
 6. Uffe Hin Spage (376)
 7. Pil Tusindtunge af Thomas Dambo (371)
 8. Valdemarsegen (370)
 9. Madum Sø nedkastningsplads (344)
 10. Tange Sø (342)

All time:

 1. Kongeåen som grænse (10.873)
 2. Motorvejen E45 (9.130)
 3. Gravhøje (8.651)
 4. C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809 (5.747)
 5. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (5.019)
 6. Nørrebro-kvarteret (3.960)
 7. Vejle Zoo (3.922)
 8. Tønder Kaserne (3.802)
 9. Lollands Højskole (3.664)
 10. Den blå bro (3.523)

Comments are closed.