Bag om Historisk Atlas

To nye projekter under opsejling

Historisk Atlas modtog hen over sommeren midler til gennemførsel af to nye projekter. Det er to ekstremt spændende og relevante tiltag, som vi gerne vil fortælle om og have hjælp til.

Historisk Atlas over grænsen

Region Syddanmark bevilligede i juni midler til vores idé om et Historisk Atlas, der ikke lader sig stoppe af landegrænser. Den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland har som bekendt ikke altid ligget, hvor den gør idag, og derfor har vi brug for et “grænseoverskridende” Historisk Atlas, hvis de lokale fortællinger og steder omkring grænsen skal komme til deres ret på Historisk Atlas. Vi vil med andre forsøge at skabe en sammenhængende lokalhistorisk digital formidling af lokaliteter – også syd for den nuværende grænse.

Projektets målsætning er at undersøge og afdække, hvilke udfordringer, der knytter sig til en udvidelse af Historisk Atlas til hele Region Sønderjylland-Schleswig. Sønderjylland-Schleswig består, udover de jyske kommune i Region Syddanmark, af de tyske kredse Slesvig-Flensborg, Nordfrisland og købstaden Flensborg. I disse områder ønsker vi at skabe mulighed for digital formidling via Historisk Atlas. Det drejer sig bl.a. om at “skaffe” relevant og spændende kortmateriale fra området, samt at afsøge mulighederne for et velfungerende “sprogversioneret” Historisk Atlas. Men selvfølgelig først om fremmest om at tilbyde vores tyske kolleger at bruge Historisk Atlas i deres digitale formidling af lokalhistorien.

Projektet er forankret i bestyrelsen for Historisk Atlas, og det er i første omgang hensigten at få etableret en stærk projektgruppe med repræsentanter fra både arkiver, biblioteker og museer i det geografisk relevante område.

Har I gode ideer til medlemmer af denne projektgruppe, eller kender I blot nogen, der muligvis kender nogen, vil vi meget gerne vide det. Skriv i så fald til info@historiskatlas.dk.

Projektet afvikles i perioden oktober 2011 til september 2012, og det er vores håb, at der indenfor perioden lanceres lokaliteter på historiskatlas.dk syd for den dansk-tyske grænse. Vi skal som nævnt også have fat i nogle spændende kort syd for grænsen, og modtager ligeledes meget gerne forslag og ideer hertil!

Historisk Atlas mobil apps

Historisk Atlas handler om spændende kort og interessante steder. Kort har man som bekendt mest glæde af på farten, ligesom steder opleves bedst “live” – afsted på farten. Vi har derfor længe ønsket at udnytte de muligheder for relevant og “intelligent” formidling, som mobile medier tilbyder, noget der nu med Kulturarvsstyrelsens mellemkomst bliver en realitet.

Vi vil med andre ord have Historisk Atlas ud i lommerne på de mange mennesker der dagligt har glæde af vores kort og lokaliteter. I efteråret 2011 udvikles derfor mobil-udgaver af Historisk Atlas til iPhone og Android til lancering i januar 2012. Her er en liste over funktionaliteter som vi håber at kunne tilbyde udover de eksisterende ~4500 lokaliteter fra Historisk Atlas:

 • “Near me”
 • “Take me there”
 • Kortbaseret visning
 • Listebaseret visning
 • Lokalitetsvisning
 • Filtrering / søgning
 • Notifications (efter tilmelding)
 • Sharing + Rating af lokaliteter
 • Offline mode
 • (Historiske kort)
 • Facebook + Twitter + Google connect

Vi vil meget gerne have hjælp til at vurdere hvad der er vigtigt, og hvad vi har glemt, og satser på at vores meget aktive (og elskede!) Facebook-community vil være behjælpelig med ideer og kommentarer. Så lad høre!Kender I driftige arkiv-, bibliotek- eller museumsfolk syd for grænsen, som vi bør have en snak med?Og hvad vil I gerne kunne med et Historisk Atlas i lommen?

Comments are closed.