Bag om Historisk Atlas

19. maj 2021
by admin
0 comments

Nyhedsbrev, maj 2021

Foråret er over os, og sommeren er lige om hjørnet. Men meget er endnu let vaklende. Det danske samfund genåbner langsomt, men usikkerheden omkring indendørsaktiviteter lurer stadig. For museer, arkiver, biblioteker, spillesteder, restauranter og mange andre er det en svær tid. Men kulturen og historien er langt fra kun indendørs, og udendørs kan vi finde fodfæste. Tusinder af fortællinger i HistoriskAtlas.dk vidner om, at historien er omkring os hele tiden. Parat til at blive set, følt og talt om.

Vi ønsker jer en skøn sommer, og vi håber, at I vil bruge HistoriskAtlas.dk som en partner i formidlingen af vores kulturhistorie i byerne og på vandreturene rundt i landskaberne. Tiden er til det.

Thorbjørn Thaarup, formand for redaktionsudvalget 

Generalforsamling i HistoriskAtlas.dk

Onsdag den 7. april 2021 blev der afholdt generalforsamling i Foreningen Historisk Atlas via Microsoft Teams. Vi vil gerne takke de fremmødte. I disse tider må man sørge for sin egen kaffe og kage hjemme i stuen eller på kontoret, men en digital generalforsamling er bedre end ingenting.

Efter generalforsamlingen har bestyrelsen følgende sammensætning:

 • Lene Wul – Formand (Stadsarkivar, Kolding Stadsarkiv)
 • Pernille Schou – Næstformand (Arkivar, Vejle Stadsarkiv)
 • Johan Møhlenfeldt Jensen – Kasserer (Museumschef, Museum Vestfyn)
 • Jacob Riddersholm Wang (Koordinator for digitale initiativer, Nationalmuseet)
 • Claus Jacobsen (Bibliotekar ved Hovedbiblioteket og lokalbiblioteket i Gråsten)
 • Dyveke S. Larsen (Museumsinspektør, Odense Bys Museer)
 • Jesper Thomassen (Stadsarkivar, Aalborg Stadsarkiv)

Suppleanter:

 • John V Jensen (Museumsinspektør, Museet for Varde by og Omegn)
 • Michael Johansen (Arkivleder, Hjørring Kommunearkiv)

Redaktionsudvalg:

 • Thorbjørn Thaarup (Museumsinspektør ved M/S Museet for Søfart)
 • Berit Christensen (Museumsinspektør ved Museum Sydøstdanmark)
 • Henriette Bornemann Baudtler (Arkivar ved Kolding Stadsarkiv)
 • Karl Posselt (Tønder Kommunes Biblioteker)

Goddag og farvel

I redaktionsudvalget skal vi desværre fremadrettet undvære Birgitte Normands (Odense Centralbibliotek) gode selskab. Birgitte har i en årrække arbejdet engageret og stabilt med de mange opgaver i redaktionsudvalget, hvor hun især har bidraget med sin store viden om den fynske lokalhistorie og de biblioteksfaglige udfordringer. Vi skylder hende en stor tak for indsatsen, og ønsker Birgitte alt det bedste fremover.

Ligeså har vi også måtte tage afsked med bestyrelsesmedlem Klaus Tolstrup Petersen fra Den Slesvigske Samling ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, som efter eget ønske ikke genopstillede til bestyrelsen. Også en stor tak til Klaus for hans bidrag til foreningen, og ikke mindst for at sikre en spydspids i den sydligste del af Slesvig. Vi ønsker ham held og lykke med hans videre forskning.

Samtidig byder vi velkommen til vores nye bestyrelsesmedlem Jesper Thomassen, der er Stadsarkivar på Aalborg Stadsarkiv. Vi glæder os til samarbejdet.

Ny mulighed for Androidbrugere

Vi har en glædelig nyhed for brugere med telefoner med Android som styresystem.

Historiskatlas.dk fungerer normalt som en Web-app. Det betyder, at den åbnes som en hjemmeside med en almindelig webbrowser som Google Chrome, Internet Explorer eller Safari. 

Nu har du imidlertid som Androidbruger mulighed for at downloade HistoriskAtlas.dk til din telefons skrivebord via Androids app-butik Google Play. Det er ikke en app som sådan, men du får nem adgang til historiskatlas.dk og en glidende brugeroplevelse. Prøv den gerne. Vi er spændte på, om I synes om det.

Løsningen er endnu ikke tilgængelig for iOS/iPhone brugere.

Emner og perioder

Når man opretter en fortælling i HistoriskAtlas.dk, har man mulighed for at tilføje både emner og perioder. Den mulighed ser vi meget gerne, at man benytter sig af. På den måde udvider man søgemulighederne betragteligt for folk med specielle tidsmæssige eller tematiske interesser. 

Som nævnt i tidligere nyhedsbrev gennemgår redaktionsudvalget i øjeblikket en lang række fortællinger og tilføjer emner og perioder. Foreløbigt kan det især ses på Sydsjælland/Lolland-Falster og i Nordsjælland/Københavnsområdet. Men jo flere fortællinger, der fødes med både emner og perioder, jo nemmere bliver det for os – og jo bedre bliver det for vores de mange brugere af HistoriskAtlas.dk. Og der er jo ingen, der er bedre til at bedømme de passende emner og perioder, end jer, der står bag fortællingerne.

Frihedskamp over hele landet

Vi har nævnt det før, men det er værd at gøre lidt reklame for igen. Nu kan man på HistoriskAtlas.dk finde information om mere end 1000 sabotageaktioner, nedkastninger og andre begivenheder fra frihedskampen under Anden Verdenskrig. Man kan nemt finde frem til alle fortællingerne gennem temaet på sidens hovedmenu.

Vi er glade for at kunne ære de modige folk bag aktionerne, og samtidig stille det store materiale til rådighed for vores brugere. Projektet er udført i samarbejde med Nationalmuseet og Frihedsmuseet.

Tekniske forbedringer

Vi arbejder på højtryk for at opdatere HistoriskAtlas.dk, så både bidragsydere og andre brugere gerne snart skulle opleve færre tilfælde af langsom kommunikation med serveren og manglende indlæsning af kort.

Fortællingernes top 10

Her er de ti mest læste fortællinger i andet kvartal 2020 (tallet i parentes angiver antal besøg i perioden):

Første kvartal 2021:

 1. Gravhøje (1.097)
 2. Motorvejen E45 (731)
 3. Svenskekløften i Hesede Skov (517)
 4. Maren Poppes Gyde (456)
 5. Fæstningsanlæg i Houvig (396)
 6. Uffe Hin Spage (376)
 7. Pil Tusindtunge af Thomas Dambo (371)
 8. Valdemarsegen (370)
 9. Madum Sø nedkastningsplads (344)
 10. Tange Sø (342)

All time:

 1. Kongeåen som grænse (10.873)
 2. Motorvejen E45 (9.130)
 3. Gravhøje (8.651)
 4. C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809 (5.747)
 5. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (5.019)
 6. Nørrebro-kvarteret (3.960)
 7. Vejle Zoo (3.922)
 8. Tønder Kaserne (3.802)
 9. Lollands Højskole (3.664)
 10. Den blå bro (3.523)

3. juli 2020
by admin
0 comments

Nyhedsbrev, juli 2020

Varmen og ferien er over os, og på grund af de gældende rejserestriktioner vælter vi som aldrig før ud i sommerlandet. Mange har lagt andre sommerplaner end sædvanligt, og i al beskedenhed synes vi at HistoriskAtlas.dk er den perfekte rejsepartner. Vi er sikre på, at vores nu mere end 10.000 fortællinger sammen med de mange gamle kort vil være med til at give et billede af Danmark med nuancer fra hele den historiske palet.  

Historien i landskaberne er som et puslespil, der aldrig bliver færdigt, men som kun bliver større og smukkere, efterhånden som vi lægger brikkerne. Siden sidste nyhedsbrev er der også kommet flere brikker i spil på HistoriskAtlas.dk. I dette nyhedsbrev kan I læse om nogle af dem.

God sommer!

Thorbjørn Thaarup, formand for redaktionsudvalget 

Årets generalforsamling

De særlige omstændigheder omkring Covid-19 resulterede i aflysning af årets generalforsamling d. 30. marts. Bestyrelsen er enige i, at situationen stadig kan være usikker her til efteråret, og vi har derfor besluttet i denne force-majeure situation at forlænge de valgte bestyrelsesmedlemmer frem til næste års generalforsamling, der afholdes i februar. Efter sommerferien udsendes årsberetning, regnskab og forslag til uændret budget for dette år. Er der indsigelser til denne procedure, bedes man kontakte formanden på lewp@kolding.dk

Modstandskampen på HistoriskAtlas.dk

Frihedsmuseet i København genåbnede den 3. juli 2020.  Som del af udstillingen finder gæsterne to stationer, hvor man på interaktive kort kan gå på opdagelse i sabotageaktioner og nedkastninger af materiel under 2. Verdenskrig rundt om i hele landet. Historisk Atlas udgør backenden for de i alt 1206 lokaliteter, der således kan opdateres i udstillingen via Historisk Atlas.

Vi er rigtigt glade for samarbejdet, der både kommer museumsgæsterne i København og brugere over hele landet til gode.

Lokaliteterne har deres eget ikon på vores kort. De kan ses her:

https://historiskatlas.dk/modstandskamp

Ekstra opmærksomhed

Den 15. juni havde HistoriskAtlas.dk mere end dobbelt så mange besøgende som normalt. Det skete da Jim Lyngvild anbefalede siden i Go’ Aften Danmark. Tre dage senere kom vi op på tre gange så mange besøgende som normalt, da Frihedsmuseet offentliggjorde, at man nu kan se modstandsbevægelsens aktioner på vores side. 

Vi er meget glade for opmærksomheden. Det viser, at det kan betale sig at komme ud over rampen. Så gør endelig så meget reklame som muligt, så endnu flere danskere kan blive beriget af jeres mange gode historier!

HistoriskAtlas.dk på Facebook

Husk, at man kan følge HistoriskAtlas.dk på Facebook. Her deler vi spændende fortællinger fra hele landet, og vi opdaterer løbende med gode nyheder, der er værd at blære sig med.

https://www.facebook.com/historiskatlas/

Fortællingernes top 10

Her er de ti mest læste fortællinger i andet kvartal 2020 (tallet i parentes angiver antal besøg i perioden):

 1. Per Kirkebys monument i Jernbaneanlægget (1.472)
 2. Kongeåen som grænse (1.345)
 3. Snapind Station (870)
 4. Motorvejen E45 (715)
 5. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (683)
 6. Lollands Højskole (660)
 7. “C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809” (555)
 8. Villa Olsbæk (527)
 9. Flygtningekirkegården ved Oksbøllejren (496)
 10. Bramstrup nedkastningsplads (490)

20. april 2020
by admin
0 comments

Nyhedsbrev, april 2020

Det er svære for tider for mange af os. Museer, arkiver, biblioteker – alle er vi lukkede for publikum. I hvert fald fysisk, for online formidling har næppe været vigtigere end nu. Derfor glæder det os også meget at se alle de mange mennesker, der i disser uger oplever naturen og kulturhistorien ude i de danske landskaber. Vi kan godt være stolte over, at HistoriskAtlas.dk er med til at give indsigt og udsyn i denne sammenhæng. Og vi kan nok regne med, at netop udendørs kultur- og historieoplevelser også i de kommende år vil stå højt på danskernes ønskeseddel.

Vi arbejder hele tiden på at forbedre og udvide HistoriskAtlas.dk. Og vi takker for den store indsats, der ydes overalt i landet, hvor vi sammen, hver for sig, bringer formidlingen af kulturarven fremad.

Thorbjørn Thaarup
Formand for redaktionsudvalget


Nyt kort over Bornholm

HistoriskAtlas.dk er blevet et smukt kort rigere med det georefererede ‘Original 1’ matrikelkort over Bornholm. Original 1 er det ældste landsdækkende matrikelkort. De i alt 94 bornholmske kortblade er opmålt i perioden 1784-1818 og tegnet i målestok 1:4.000. Billedmaterialet er hentet fra Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering og Georefereret i samarbejde med Bornholms Museum. Bag projektet står Anders Pihl, forskningsassistent hos Nationalmuseet, der har givet os tilladelse til at offentliggøre kortet på HistoriskAtlas.dk. 

Kortet kan ses her. Der er virkelig noget at gå på opdagelse .

Aflysning af Historiske Dage

Historiske Dage, der skulle have fundet sted i Øksnehallen i København sidst i marts, blev som så meget andet aflyst pga. coronasituationen. HistoriskAtlas.dk havde booket en stand, hvorfra vi hele weekenden skulle have præsenteret vores side med alle dens lækre features. Det blev af forståelige årsager ikke til noget i denne omgang. Hvis vi en anden gang vender tilbage til Historiske Dage, så hører I naturligvis om det. 

Præsentation af redaktionsudvalget

Vi er nået til Henriette Baudtler, arkivar ved Kolding Stadsarkiv.

“Jeg hedder Henriette Baudtler og er uddannet historiker med sidefag i samfundsfag i 2016 fra Syddansk Universitetet. Jeg har både før og siden afsluttet uddannelse arbejdet som arkivar på Kolding Stadsarkiv. Her har jeg arbejdet en del med HistoriskAtlas.dk – både som skribent, redaktør og afholdt workshops i brugen af HistoriskAtlas.dk for de lokale arkiver. Jeg har dermed fået platformen godt op under neglene efterhånden. Jeg er forholdsvis ny i HistoriskAtlas.dk’s redaktionsudvalg og har været medlem i et års tid. 

HistoriskAtlas.dk er en formidlingsplatform, der giver en fantastisk mulighed for at fortælle lokalhistorien til et bredere publikum. Som arkivar i et kommunalt arkiv ligger lokalhistorien mig tæt på hjertet og HistoriskAtlas.dk giver en unik mulighed for at forene billeder, fortælling og det fysiske rum i formidling til brugeren, der kan være med til at give dem en ny oplevelse af lokalhistorien. Dette er for mig HistoriskAtlas.dk’s største styrke.”

Fortællingernes top 10

Her er de ti mest læste fortællinger i første kvartal 2020 (tallet i parentes angiver antal besøg i perioden):

 1. Søbadeanstalten (1929-1973) (1.736)
 2. Kongeåen som grænse (1.682)
 3. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (1.192)
 4. Gravhøje (853)
 5. Motorvejen E45 (686)
 6. Lollands Højskole (677)
 7. Kongeåen (494)
 8. Per Kirkebys monument i Jernbaneanlægget (486)
 9. Mosede Havn (423)
 10.  Mosede Hans’ grav (327)

1. november 2019
by admin
0 comments

Nyhedsbrev, november 2019

Efteråret har meldt sig med regn og rusk. Det er tiden, hvor det er fristende at trække sig indenfor med varm te og stearinlys. Samtidig er det tillokkende at vandre i den efterårsvåde skovbund mellem de faldende blade, mens man lader sanserne gå i et med skovbundens døsige raslen og fugtige duft.

Heldigvis kan man med HistoriskAtlas.dk gøre begge dele. Derhjemme kan man gå på opdagelse bag skærmen, eller man kan udvide HistoriskAtlas.dk fortælling for fortælling. Ude i naturen, og ikke mindst i byerne, kan man få glæde af de fascinerende indblik i fortiden, som brugere over hele landet deler med os alle.

I denne udgave af nyhedsbrevet kan man bl.a. læse om vores arbejde med at udvide atlassets billedside og brugen af emneord. Man kan også se, hvorledes man kan hjælpe os med at holde styr på aktive brugere og få slettet inaktive.

Vi ønsker alle et godt efterår og gode oplevelser med HistoriskAtlas.dk, ude såvel som inde.

Thorbjørn Thaarup
Formand for redaktionsudvalget

Livskvalitetsforbedringer

Siden det sidste nyhedsbrev har vi i redaktionsudvalget og bestyrelsen gennemgået en række småfejl, der på forskellig vis forringer brugeroplevelsen af HistoriskAtlas.dk. Ingen af dem gør siden umulig at bruge, men efterhånden som vi retter op på dem, vil man som både almindelig bruger og som administrator og bidragsyder forhåbentlig kunne mærke forbedringerne. 

De fleste af forbedringerne er det, man kalder ’quality of life’ forbedringer. Altså ’livskvalitetsforbedringer’ der kun i begrænset omfang ændrer funktioner, men som gør siden nemmere og mindre forvirrende at bruge. 

Den væsentligste forbedring for brugerne er, at zoomfunktionen nu skulle fungere betydeligt mere glidende ved brug på telefon. Denne funktion er helt afgørende for muligheden for at tage HistoriskAtlas.dk med sig som guide ude i landskaberne.

Derudover er der en håndfuld småting, der også er rettet siden sidst:Der er fjernet et forvirrende spørgsmålstegn, der stod oppe til højre i emnemenuen, men som ikke havde en funktion.  De administrative inddelinger af landet i grænsemenuen er nu daterede, så det er lettere at få et overblik over deres udvikling.Teksten løber nu ikke længere udover titelfeltets kant, hvis man vælger et kort med en lang titel.Alle kort har nu en baggrundstekstur i kortmenuen.Man ser nu kun de tre prikker i menulinjen i en fortælling, hvis man er logget ind.  

HistoriskAtlas.dk har ikke længere en app

Vi oplever i redaktionsudvalget af og til, at folk skriver til os og spørger, hvorfor HistoriskAtlas.dk’ app ikke virker, og hvorfor man ikke kan finde den til download. I oplever det måske også ude på arkiverne og museerne. Svaret er enkelt – vi har ikke længere en app! Det har vi ikke haft siden 2016. HistoriskAtlas.dk er nu ’blot’ en såkaldt responsiv side, der virker på tværs af alle enheder. Det er muligt at tilføje en genvej til ens startskærm, og man vil i de fleste tilfælde få tilbudt dette, når man gå ind på HistoriskAtlas.dk fra sin mobile enhed. Det er langt lettere at vedligeholde og også, synes vi, lettere for vores brugere, der nu blot skal gå ind på en hjemmeside.

Præsentation af redaktionsudvalget

Denne gang er vi nået til tidligere leder af Tønder Kommunes Biblioteker, Karl Posselt.

”Jeg har været med fra det tidspunkt, hvor HistoriskAtlas.dk fra at være et projekt på Odense Bys Museer bredte sig til Sydvestjylland. Som led i en regional kulturaftale (Kulturregion Vadehavet med deltagelse af Tønder, Fanø, Esbjerg og Varde kommuner) havde vi brug for en formidlingsplatform, og i stedet for at opfinde en ny, valgte vi at gå med i HistoriskAtlas.dk. Siden har det jo vist sig at være så godt et produkt, at brugen af det, har bredt sig til hele landet. Jeg har i mange år været medlem af redaktionsudvalget.

Med min biblioteksbaggrund har jeg en særlig interesse for den ”litteraturfane”, der er knyttet til mange af lokalitetsbeskrivelserne. Når man har læst en relativt kort fortælling, får man ofte lyst til læse mere. Litteraturhenvisningerne i HistoriskAtlas.dk – og de tilhørende links til online-bestilling i biblioteksdatabasen (bibliotek.dk) er en fantastisk mulighed for den interesserede bruger. Og for bibliotekerne er det effektiv formidling af de materialer, der står til rådighed for enhver borger.

Derfor er jeg HistoriskAtlas-fan 😊!

Fortællingernes top 10

Hermed top 10, 1. april – 18. juni 2019 (antallet af visninger i parentes):

 1. C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809 (1.047)
 2. Vejle Zoo (773)
 3. Kongeåen som grænse (557)
 4. Kählers keramikfabrik (535)
 5. Flygtningekirkegården ved Oksbøllejren (489)
 6. Motorvejen E45 (474)
 7. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (385)
 8. Valdemarsstenen i Nørreskoven, Værløse (320)
 9. Seinhuus Gods (311)
 10. Tønder Kaserne (256)

3. juli 2019
by Jacob Wang
0 comments

Nyhedsbrev, juni 2019

Sommeren står for døren, og landet over planlægger danskerne nu sommerferie. HistoriskAtlas.dk er en perfekt rejsepartner, når landskabernes mange historiske steder skal undersøges. Den sidste sommers bragende sommervejr og det øgede fokus på klimavenlig ferie medfører sandsynligvis, at endnu flere danskere vælger ferie i Danmark. Vi håber selvfølgelig, at mange vil gøre brug af HistoriskAtlas.dk under
sommerens rejser på skovstierne, landevejene og fjordene.

Som I kan se i nedenstående, arbejder vi løbende for at gøre oplevelsen med HistoriskAtlas.dk endnu bedre.

God sommer!

Thorbjørn Thaarup
Formand for redaktionsudvalget

Livskvalitetsforbedringer

Siden det sidste nyhedsbrev har vi i redaktionsudvalget og bestyrelsen gennemgået en række småfejl, der på forskellig vis forringer brugeroplevelsen af HistoriskAtlas.dk. Ingen af dem gør siden umulig at bruge, men efterhånden som vi retter op på dem, vil man som både almindelig bruger og som administrator og bidragsyder forhåbentlig kunne mærke forbedringerne. 

De fleste af forbedringerne er det, man kalder ’quality of life’ forbedringer. Altså ’livskvalitetsforbedringer’ der kun i begrænset omfang ændrer funktioner, men som gør siden nemmere og mindre forvirrende at bruge. 

Den væsentligste forbedring for brugerne er, at zoomfunktionen nu skulle fungere betydeligt mere glidende ved brug på telefon. Denne funktion er helt afgørende for muligheden for at tage HistoriskAtlas.dk med sig som guide ude i landskaberne.

Derudover er der en håndfuld småting, der også er rettet siden sidst:Der er fjernet et forvirrende spørgsmålstegn, der stod oppe til højre i emnemenuen, men som ikke havde en funktion.  De administrative inddelinger af landet i grænsemenuen er nu daterede, så det er lettere at få et overblik over deres udvikling.Teksten løber nu ikke længere udover titelfeltets kant, hvis man vælger et kort med en lang titel.Alle kort har nu en baggrundstekstur i kortmenuen.Man ser nu kun de tre prikker i menulinjen i en fortælling, hvis man er logget ind.  

HistoriskAtlas.dk har ikke længere en app

Vi oplever i redaktionsudvalget af og til, at folk skriver til os og spørger, hvorfor HistoriskAtlas.dk’ app ikke virker, og hvorfor man ikke kan finde den til download. I oplever det måske også ude på arkiverne og museerne. Svaret er enkelt – vi har ikke længere en app! Det har vi ikke haft siden 2016. HistoriskAtlas.dk er nu ’blot’ en såkaldt responsiv side, der virker på tværs af alle enheder. Det er muligt at tilføje en genvej til ens startskærm, og man vil i de fleste tilfælde få tilbudt dette, når man gå ind på HistoriskAtlas.dk fra sin mobile enhed. Det er langt lettere at vedligeholde og også, synes vi, lettere for vores brugere, der nu blot skal gå ind på en hjemmeside.

Præsentation af redaktionsudvalget

Denne gang er vi nået til tidligere leder af Tønder Kommunes Biblioteker, Karl Posselt.

”Jeg har været med fra det tidspunkt, hvor HistoriskAtlas.dk fra at være et projekt på Odense Bys Museer bredte sig til Sydvestjylland. Som led i en regional kulturaftale (Kulturregion Vadehavet med deltagelse af Tønder, Fanø, Esbjerg og Varde kommuner) havde vi brug for en formidlingsplatform, og i stedet for at opfinde en ny, valgte vi at gå med i HistoriskAtlas.dk. Siden har det jo vist sig at være så godt et produkt, at brugen af det, har bredt sig til hele landet. Jeg har i mange år været medlem af redaktionsudvalget.

Med min biblioteksbaggrund har jeg en særlig interesse for den ”litteraturfane”, der er knyttet til mange af lokalitetsbeskrivelserne. Når man har læst en relativt kort fortælling, får man ofte lyst til læse mere. Litteraturhenvisningerne i HistoriskAtlas.dk – og de tilhørende links til online-bestilling i biblioteksdatabasen (bibliotek.dk) er en fantastisk mulighed for den interesserede bruger. Og for bibliotekerne er det effektiv formidling af de materialer, der står til rådighed for enhver borger.

Derfor er jeg HistoriskAtlas-fan 😊!

Fortællingernes top 10

Hermed top 10, 1. april – 18. juni 2019 (antallet af visninger i parentes):

 1. C. W. Eckersberg: Udsigt til Sommerspiret, 1809 (1.047)
 2. Vejle Zoo (773)
 3. Kongeåen som grænse (557)
 4. Kählers keramikfabrik (535)
 5. Flygtningekirkegården ved Oksbøllejren (489)
 6. Motorvejen E45 (474)
 7. Grænsen af 1920 mellem Tyskland og Danmark (385)
 8. Valdemarsstenen i Nørreskoven, Værløse (320)
 9. Seinhuus Gods (311)
 10. Tønder Kaserne (256)

26. februar 2016
by admin
0 comments

Kig med på Historiskatlas.dk BETA!

Nu er vi nået så langt med koden på det nye Historiskatlas.dk, at vi kan invitere jer indenfor på vores testside – Historiskatlas.dk BETA.

For at kunne kikke med, så skal I skal bare kopiere dette link: http://5.historiskatlas.dk, eller selv skrive 5.historiskatlas.dk, ind i jeres URL-linje.

Det nye website er kodet som en webapp, og I kan bruge det fra både PC, smartphone og tablet.

Så klik forbi, og udforsk de nye funktioner i tidsluppen, det nye 3D-skyggelag på kortene, de unikke data fra DIGDAG.dk, kortvælgeren og den flotte lokalitetsvisning.

Vi vil løbende publicere forbedringer og nye funktioner på sitet…. så stay tuned! Inden længe kommer også den nye tidslinje, rutefunktionaliteten og borgerlaget på BETA-siden.

Hjælp os med jeres feedback…

Vi har glædet os til at vise jer alt det nye på BETA-siden, og vi har glædet os mindst lige så meget til at høre, hvad I synes om det.

Så del din feedback med os… hvad kan du lide? Hvad kan du ikke lide? Hvad mangler du? Oplever du fejl? Meld tilbage til os enten via feedback mulighederne på BETA-siden, eller skriv til os på klar@historiskatlas.dk

Hjælp os med jeres feedback med at gøre det nye Historiskatlas.dk endnu bedre.

26. februar 2016
by admin
0 comments

Klargøringen… og hvorfor jeres egen medvirken er så vigtig…

Status på klargøringen er, at vi pt. er cirka halvvejs med klargøringen af de næsten 6000 lokaliteter, der findes på den eksisterende Historisk Atlas side.

Men hvorfor er det, at klargøringen er nødvendig, og hvorfor er det, at I selv skal gøre et stykke arbejde?

Klargøringen, og jeres egen indsats i den, er nødvendig, fordi det nye historiskatlas.dk website bygger på en omkodning af den gamle sides Silverlight-teknologi til den nye og fremtidssikrede HTML5-kode.

Den gamle Silverlight-teknologi er simpelthen udfaset inden længe af de fleste browsere. Det betyder, at alle de fine oplysninger, som I har lagt ind på Historisk Atlas ikke længere vil kunne ses. For at undgå, at det sker, og for at sikre, at Historisk Atlas fremover kan ses lige så godt på smartphones og tablets som på computeren, så koder vi altså om til HTML5, og fremtidssikrer på den måde websitet og formidlingen af al jeres viden.

I den proces er der en masse af lokalitetsoverflytningen til den nye side, som vi kan klare for jer med en automatisering. Men, der er også nogle steder, hvor det er nødvendigt, at I kigger med. Hvor det handler mere om en stillingtagen til jeres formidling, og om oplysninger om de billeder, I har lagt ind på jeres lokalitet. Det er dels afstedkommet af, at vi har lavet om på noget af emnestrukturen og på perioderne, så de er mere tidssvarende og dækkende for det indhold, der er formidlet på historiskatlas.dk, samt at det af ophavsretmæssige grunde efterhånden er blevet nødvendigt at koble flere oplysninger på de billeder, vi formidler på nettet.

På langt de fleste af lokaliteterne, vil det gå ret hurtigt med at kigge dem igennem.

Men teknisk kan vi desværre ikke flytte lokaliteter med over på den nye side, medmindre de er klargjorte!

For at komme i gang med klargøring, så skal I logge jer på. Det gør I ved, at skrive ”login” nede i søgefeltet i venstre hjørne. Når login-boksen kommer frem, så skriver I jeres brugernavn og kodeord. Hvis I er korrekt logget ind, så står jeres navn med rødt nede nederst i højre hjørne.

Når I er logget ind, så åbner Infoboksen sig. På forsiden kan I læse lidt om klargøringen, og for at komme i gang med selve klargøringen, så klikker I bare på den røde ”Klargøringsfane”. Derinde vælger I den lokalitet, I gerne vil gennemgå.

Vi har markeret de steder, hvor der er noget, som I skal forholde jer til med nogle spørgsmålstegn og udråbstegn. Nogle gange er det bare en orientering om, at vi har gjort noget for jer, andre steder er det fordi, I skal foretage jer noget.

Gennemgå de forskellige spørgsmåls- og udråbstegn stille og roligt, og til sidst, når I er færdige, så trykker I på den røde ”Klargjort” knap på lokaliteten. Når I har gjort det, så kan jeres klargjorte lokalitet ses inde på beta-siden (http://5.historiskatlas.dk).

Kommer I til at lukke infoboksen med klargøringsmodulet, så kan I altid åbne det igen, ved at klikke på det lille grønne ”I”, der findes øverst i højre hjørne på siden, når I er logget ind.

Har I brug for vejledning eller hjælp, er I altid velkomne til at ringe til projektleder Pernille Schou på nr. 3012 2366 (bedst mandag, onsdag og fredag) eller at skrive på klar@historiskatlas.dk

27. december 2015
by admin
0 comments

NU ER DET JERES TUR – Klargøringen af lokaliteter til det nye Historisk Atlas

Den nye version af Historisk Atlas åbner til foråret 2016. Det skrider stille og roligt fremad med at kode den nye HTML5-platform, og vi synes, at det ser rigtig godt ud. Vi håber på snart at kunne invitere jer til at se med på vores beta-site.

Aktuelt er vi nu så langt i kodearbejdet, at vi forbereder overflytningen af jeres mange gode lokaliteter fra den eksisterende Silverlight-baserede platform til den nye HTML5-platform.

______________________________________________________________________________

VIGTIGT VIGTIGT VIGTIGT

For at alt jeres indhold kan komme med over og blive vist på det nye Historisk Atlas, så er det nødvendigt at klargøre det – og her er jeres egen indsats afgørende. Vi har lavet en stor del af klargøringen for jer, men der er stadig nogle valg, som I skal foretage på jeres lokaliteter. Klargør I ikke jeres lokaliteter, vil de ikke kunne vises på den nye platform.

FRISTEN FOR KLARGØRINGEN ER 15. MARTS 2016

______________________________________________________________________________

Hvad skal I gøre?
Næste gang I logger jer ind på historiskatlas.dk, vil I, som altid, blive mødt af ”Infoboxen”. Her er der på forsiden en kort tekst om klargøringen, der vejleder jer i, hvordan I skal gøre. Når I er parate, så klikker I bare på fanen ”Klargøring til ny udgave” og går i gang. Klargøringen kan gøres på én gang, eller i de bidder, der passer jer.

I skal være opmærksomme på, at de ændringer I fortager jer i klargøringsmodulet ikke vil være synlige på lokaliteten i det eksisterende Historisk Atlas. De bliver først synlige på lokaliteten, når den nye platform går i luften. Flere af de nye ting er kun kodet på den nye platform, og kan altså kun vises her.

Hvis I gerne vil lave helt nye lokaliteter, så kan I gøre det, ganske som I plejer, inde på det eksisterende Historisk Atlas. Eneste ændring er, at når I gemmer jeres nye lokalitet, så bliver I spurgt, om I med det samme vil klargøre lokaliteten til det nye platform. I kan vælge at gøre det med det samme eller at vente til senere. Fristen for klargøringen er stadig d. 15. marts 2016.

Baggrunden for klargøringsarbejdet
På den nye platform præsenterer vi jeres lokaliteter, så jeres tekster og billeder kommer til at stå endnu skarpere på baggrund af kortene. Ændringerne er baserede på nye kodemæssige muligheder, egne erfaringer, samt de mange tilbagemeldinger, vi har fået fra vores skribenter, redaktører og brugere. Vi har bl.a. tilpasset emneordene og perioderne, vi har udbygget billedmodulet, tilføjet en kommenteringsmulighed, og vi har gjort det muligt for jer at komme med tidsangivelser, så jeres lokaliteter også kan blive vist på den nye tidslinje.

På det nye Historisk Atlas
I kommer til at møde et Historisk Altas med både velkendte og nye funktionaliteter og indhold. Webdesignet har fået en overhaling, så sitet ser tidssvarende ud. Der kommer bl.a. et nyt borgerlag, en ny ”overlay”-funktion på kortene og en tidslinje, som jeres lokaliteter kan kobles op på. Den nuværende Historisk Atlas app bliver erstattet af en ny web-app. Det betyder, at det fremover vil være den samme gode oplevelse at besøge Historisk Atlas, uanset om man besøger sitet fra sin pc, tablet eller mobil.

Historisk Atlas er p.t. et af landets største kulturhistoriske websites, og ambitionen er, at den position skal udbygges og fastholdes med lanceringen af den nye platform og web-app.

Så er der kun tilbage at ønske rigtig god fornøjelse med klargøringen. Vi glæder os meget til at se alle jeres opdaterede lokaliteter på det nye Historisk Atlas i foråret 2016.

Har I spørgsmål eller brug for hjælp til klargøringen, så skriv til os på klar@historiskatlas.dk

Husk at skrive telefonnummer, hvis I gerne vil ringes op.

Sådan ser den nye udgave ud p.t.

7. december 2015
by Lise Gerda Knudsen
0 comments

Vellykket medlemskursus i Vordingborg

Sidst i oktober måned blev afholdt et kursus i Historisk Atlas på Vordingborg Bibliotek. Kurset var arrangeret af LASA (Lokalhistoriske Arkiver i Sydøstdanmark) og var støttet med tilskud fra Foreningen Historiskatlas.dk. Tilskuddet betød, at deltagelse var gratis.

På kurset deltog 36 kursister fra i alt 20 af områdets kulturinstitutioner (arkiver, museer, biblioteker). Kurset varede tre timer og undervisningen blev forestået af Heidi Pfeffer, der er Stadsarkivar på Lolland Stadsarkiv samt medlem af bestyrelsen for Foreningen historiskatlas.dk.

På de tre timer var emnerne mange!
Der blev givet en generel introduktion til historiskatlas.dk og dets historie, brugergrænsefladen blev  gennemgået, så alle kendte til alle muligheder på atlasset.
De redaktionelle retningslinier – som har til formål at gøre lokaliteterne på Historisk Atlas så gode og  fyldige som muligt – og skribentvejledningen blev gennemgået.
Muligheden for at medlemsinstitutionerne kan lave egne ’lukkede’ temaer til brug for byvandringer,  udstillinger mv. blev præsenteret – til stor interesse for de fremmødte.

Og der blev også tid til en snak om det nye ’dit.historisk.atlas’, der jo (som meldt andetsteds på bloggen)  er under hastig udvikling. Herunder arbejdet med klargøring af lokaliteter, som forestår for os alle i den  næste tid.

Der skete meget på kurset og der var positive tilbagemeldinger fra deltagerne.

Sidder du nu og tænker, at kulturinstitutionerne i jeres område kunne have gavn af et lignende kursus, så husk, at alle medlemsinstitutioner kan søge historiskatlas.dk om støtte til afholdelse af lignende kurser. Se tidl. blogpost her.

Koncentration på rækkerne i Vordingborg.